• Urmărește-ne pe
Biserica franciscana
Manastirea Franciscanilor 530203 – Miercurea Ciuc, Str. Szék, nr. 148.
0266-371-449
www.csiksomlyo.ro

Biserica franciscana

Prima biserică a călugărilor franciscani din Şumuleu Ciuc a început să se deterioreze pe la mijlocul secolului al XV-lea, astfel ordinul a construit o nouă biserică în stil gotic între anii 1442-48. Aceasta a rezistat multor invazii turco-tătare, şi a suferit mai multe renovări, completări, transformări în secolele XVII – XVIII, însă la începutul secolului XIX a devenit oportună construirea unei biserici noi, mai mari. Astfel, construcţia Catedralei actuale a fost începută în 1804 în baza planurilor arhitectului Schmidt Konstantin şi a fost terminată în 1876. Catedrala construită în stil baroc a fost sfinţită cu hramul Sfintei Fecioare Maria, la 20 august 1876 de către episcopul ardealului din acea vreme, Fogarassy Mihály.

Cel mai important obiect de cult al catedralei este statuia „Fecioarei Maria” cioplită din lemn de tei de un artist necunocut. Deşi nu se cunoaşte exact originea acesteia, se presupune că datează din 1510. Sculptura Fecioarei Maria de 2,27 m înălţime este cea mai mare de acest gen din lume. Această operă de artă unică o arată pe Fecioara Maria ca „ Femeia îmbrăcată în soare”, sub tălpile ei aflându-se luna, şi pe capul ei o coroană alcătuită din doisprezece stele. Maica sfântă apare în acelaşi timp şi ca regină, având coroana pe cap, sceptrul în mâna dreaptă, în mâna stângă ţinându-şi fiul, mântuitorul omenirii. Sunt multe legende legate de puterile tămăduitoare, minunile înfăptuite de statuia miraculoasă a Madonei zâmbitoare, iar în 1798 este declarată de biserica creştină „ Fecioară sfântă, înfăptuitoare de miracole”.

Statuia care a supravieţuit toate incendiile şi războaiele de-a lungul existenţei sale, este figura centrală a pelerinajului de la Şumuleu în ziua de Rusalii. Catedrala a fost înălţată la rangul de „ Basilica Minor” în anul 1948, de către Papa Pius al XII.-lea

Program vizitare: 08-20
Manastirea Franciscanilor 530203 – Miercurea Ciuc, Str. Szék, nr. 148.
NULL
Sursa datelor: http://www.csik360.ro

Telefon contact: 0266-371-449

Adresa web: www.csiksomlyo.ro